Wat zijn kerntalenten?

Kerntalenten zijn clusters van kernkwaliteiten, eigenschappen en vaardigheden en weerspiegelen jouw aard/karakter, jouw potentieel en jouw intrinsieke motivatie. De ontdekker van de kerntalenten en de kerntalentenmethode is Danielle Krekels. Zij won in november 2015 de Mensa Fonds Award in de categorie Werk in Nederland. Haar ontdekking en werk met de Coretalents-methode blijkt een zeer grote meerwaarde voor o.a. hoogbegaafden. In februari 2017 ontving zij  de Multi Multa Award, omwille van haar onvermoeibare inzet rond de voor hen belangrijkste thema’s: zinvol werk, sociale intelligentie en talentgedreven veerkracht die organisaties inspireert en teams en individuen en in beweging zet.

Ieder mens heeft zijn eigen aard, potentie en intrinsieke motivatie. De 23 kerntalenten en hun combinaties geven je inzicht in jouw aard, intrinsieke motivatie en waar jouw mogelijkheden en onmogelijkheden liggen. Het inzetten van je sterke kerntalenten geeft je energie, ontwikkeling en voldoening. Taken of werkzaamheden waarbij vooral kleinere kerntalenten worden aangesproken, kosten veel energie, leveren vaak een onbevredigend resultaat en kunnen ervoor zorgen dat je opgebrand raakt. Als je je Kerntalenten kent, kun je meer bewuste keuzes maken die écht bij je passen en waar je intrinsiek voor gemotiveerd bent.

Vanuit de kerntalentenmethodiek kennen we 23 kerntalenten die voor iedereen uniek zijn. Ieder mens heeft dus zijn eigen ‘blauwdruk’. Kerntalenten kunnen ‘sterk’, ‘half of ‘klein’ aanwezig zijn en ze hebben allemaal invloed op elkaar.

Talentarium   

Fictieve kerntalentenconstellatie ter illustratie. Er zijn 94 miljard constellaties mogelijk. Ieder individu is uniek, een kerntalentenanalyse is altijd maatwerk.

Sterke kerntalenten: Hiervan krijg je energie! In potentie kun je hierin erg goed worden (mits opleiding, ervaring en IQ). Je bent hiervoor intrinsiek gemotiveerd en voelt de behoefte om deze kerntalenten uit te leven.

Halve kerntalenten: Deze kerntalenten zijn energieneutraal. Ze kosten je geen energie maar het levert je ook geen energie op. Als je het nuttig vindt, zal je deze kerntalenten inzetten.

Kleine kerntalenten: Deze kerntalenten kosten je energie als je taken hebt waarbij je deze moet inzetten. Het zit ook niet in je aard of potentie om hier goed in te worden. Als je te veel en te vaak je kleine kerntalenten moet gebruiken, is de kans op een burn-out aanwezig.